Tweet
АрсеналАстън ВилаБорнмътБрайтънБърнлиЕвертънКристъл ПаласЛестър СитиЛивърпулМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедНорич СитиНюкасъл ЮнайтедСаутхамптънТотнъм ХотспърУест Хем ЮнайтедУлвърхамптън УондърърсУотфордЧелсиШефилд Юнайтед

Стенли ще подкрепи Астън Вила в плейофа срещу Дарби Каунти

Стенли ще подкрепи Астън Вила в плейофа срещу Дарби Каунти

Novsport.com

Бившият капитан на българския национален отбор Стилиян Петров ще подкрепи Астън Вила в най-важния му мач през сезона. По този повод „Тhe Guardian” посвети специален материал за полузащитника, който дълги години извеждаше бирмингамци в ролята си на лидер.

Астън Вила ще се изправи срещу Дарби Каунти, воден от Франк Лампард, в плейофа за влизане във Висшата лига. Срещата е в понеделник, 27 май, от 17.00 часа на „Уембли”. Това е най-доходоносната промоция в света.

Самият Стилиян Петров е извеждал Астън Вила с капитанската лента на този митичен стадион два пъти. Българинът има богата футболна биография зад гърба си, но днес това не е първото нещо за което мисли. След като пребори левкемията, той създаде благотворителна фондация, за да помага на други да се справят с болестта. Днес той вече е готов за нова роля в своя живот, ролята на мениджър...

„Ние знаем колко важни са социалните мрежи и интернет. Искаме децата да помнят какво сме играли, какво сме постигнали и головете, които сме вкарали. Но виждам децата ми да гледат и клиповете, в които аз говоря за левкемията. Всеки път, когато те напишат името ми в google, първо излизат информации с „оцелял от рак”. Където и да отидем, където и да излезем, хората ме питат как съм със здравето. Моят по-малък син, Кристиян, каза преди няколко месеца: „Защо всички питат това? Сега си добре.” Децата не разбират, но това ще продължи да се случва”, сподели Стенли.Стилиян Петров е капитан на Астън Вила, когато през март 2012 година, му е поставена диагнозата.

„Научих се да обичам. Защото трябва да обичаме. Това, което правим, е да помагаме на хората чрез фондацията. Моите момчета ме видяха в състояние, в което не бива да виждат родителите си. Децата имат спомени”, допълва още Стенли за днешната си роля.

Дори и сега, когато Стилиян Петров изглежда, звучи и се чувства толкова добре, има нещо, което не му дава мира.

„Хората си мислят, че съм го превъзмогнал. Но това не действа по този начин. Болестта винаги ще бъде в съзнанието ми. Имаме фондация и работим с много хора, всеки ден има по една история, от която си казваш: „О, Боже!”

Седем години по-късно Стенли продължава да мисли положително и е щастлив, че здрав и все още играе футбол с приятелите си и своите синове. Страстта му не е спаднала. През юли той ще навърши 40 години, но все още изглежда във форма.

Стилиян Петров вярва, че представянето на Джак Грилиш за Астън Вила срещу Дарби Каунти може да реши мача.

„Той е звездата на Вила. Мисля, че ако се представи добре, ще може да направи от нищо – нещо. Когато имате такъв футболист в състава си, искате той да е там за най-големите мачове. Ако Дарби даде на Джак малко свобода, той ще ги накаже. И, мисля, че те са наясно с този факт.”

Българската футболна звезда не крие амбициите си да работи в клуб и е готов да се докаже. „Не очаквам хората да ми дадат мениджърска работа заради името ми. Искам да ми дадат работа, защото искам да правя това и искам да постигна много. И ако трябва да се докажа на по-ниско ниво, ще отида и ще се докажа”, категоричен е Стилиян.

Novsport.com